Nina’s passie voor keramiek

Nina2

Deze week staat Nina met haar passie voor keramiek in de picture. Nina is als stagiaire bij de behandelgroepen gestart, destijds nog Kompaan. Inmiddels is dit 14 jaar geleden waarvan zij de afgelopen 4 jaar werkzaam is binnen Pleegzorg. Een afdeling waar ze tot op de dag van vandaag met veel plezier werkt.

Pleegzorg

“Als pleegzorgwerker ben je zorgcoördinator in je pleeggezinnen. Je hebt een x-aantal  pleeggezinnen die je volgt. Het aantal gezinnen heeft met verschillende factoren te maken, bijvoorbeeld het aantal uur dat je werkt, de intensiviteit van de begeleiding en de eventuele extra taken die je uitvoert. Pleegzorg kan verschillende vormen aannemen, denk aan langdurige plaatsing, een plaatsing binnen het eigen netwerk van een kind, een crisisplaatsing of een deeltijdplaatsing (zoals weekend- en vakantieplaatsingen). Als pleegzorgwerker ben je verantwoordelijk voor de goede stroomlijning van de zorg en moet je zicht hebben op het pleeggezin. Je monitort dit en zet hulp uit of grijpt indien nodig in. Je bent een beetje de spin in het web: een verbindende factor met onder andere (jeugd)hulpinstanties, scholen en het netwerk van de pleeggezinnen”.

Atelier Fuego

“Creativiteit heeft altijd een rol gespeeld mijn leven. Eerst op de Vrije School en daarna op de Muzische afdeling van het Willem II college. De kunstacademie heb ik overwogen, maar ik koos uiteindelijk voor de studie Pedagogiek. Tijdens mijn middelbare schooltijd en studententijd werkte ik bij een vriendin van mijn ouders (Marie) in de winkel en atelier. Marie is keramiste en beeldend kunstenaar. Toen ik bij Sterk Huis werd aangenomen, was dit moeilijk te combineren gezien mijn wisselende rooster en drukke sociale leven. Na verloop van tijd merkte ik dat ik niet fulltime in de zorg wilde werken en  miste ik creativiteit in mijn leven. In 2020 heb ik besloten het keramieken weer op te pakken en werd Marie mijn compagnon. Zo vormde zich Atelier Fuego. Het atelier is een werkruimte, ik noem het zelf ook wel een georganiseerde chaos”.

Het combineren van werkverplichtingen met Atelier Fuego

“Het was voor mij een bewuste keuze om 32 uur te gaan werken om daarnaast ruimte te hebben voor mijn hobby. Ik werk nu iedere maandag in het atelier en dinsdag tot en met vrijdag bij Sterk Huis. Voor mij werkt deze combinatie goed. Het werken in het atelier is voor mij een uitlaatklep: het helpt mij om meer uit mijn hoofd te komen. De vrolijke piekeraar in mij blijft hierdoor in balans”

Vaardigheden

“Hoe ik mijn vaardigheden bij Sterk Huis toepas in mijn bedrijfje? Hierbij moet ik aan twee dingen denken. Op een gegeven moment kwam een jongedame van begin 20 bij ons het atelier binnen. Zij was zoekende in haar leven en wilde graag haar creativiteit ontdekken. Marie en ik hebben besloten haar een plek te bieden. Door mijn zorgachtergrond merkte ik dat zij dit nodig had en wilde ik haar graag helpen. Inmiddels is ze twee jaar een dagdeel in de week bij ons. Het werkt therapeutisch voor haar. Daarnaast heb ik een kopje voor Sterk Huis ontworpen wat bijvoorbeeld als relatiegeschenk wordt afgenomen (zie foto). Leuk om te weten is dat de eerste kopjes op de draaischijf zijn gemaakt. Daarna zijn ze met de hand afgewerkt en zijn er mallen van gemaakt. De kopjes uit de mallen worden daarna verder afgewerkt, geschilderd, geglazuurd en gebakken: ieder kopje is daarom uniek.”

Uitdagingen

“Toen ik 36 uur werkte vond ik het moeilijk mijn werk bij Sterk Huis te combineren met de werkzaamheden in het atelier. Sinds ik 32 uur werk en op maandag in het atelier, is het in balans.”

Trots

“Creativiteit stroomt: soms is het er wel, soms is het er niet. Er zijn momenten waarop je veel ideeën en inspiratie hebt, soms moet je daarnaar op zoek. Ik vind het moeilijk om één ding te noemen waar ik heel trots op ben. Als ik in een creatieve flow zit en het lukt me deze om te zetten in een creatie, dan geeft het me energie. Het is heel leuk je eigen producten terug te zien bij kleine ondernemers. Dat is trouwens wel iets waar ik trots op ben.”

Taakverdeling

“Ik zie mezelf meer als een creatieveling, Marie als een beeldend kunstenaar. Ondanks dat ze dit jaar 75 jaar wordt, is ze nog bijna iedere dag op het atelier. Marie haar sterke kant is het vrije werken, het creëren. Ik heb zo mijn creatieve uitspattingen en neem daarnaast het zakelijke stukje op me. Er wordt vaak gevraagd of we keramiek workshops geven. In het verleden hebben we dat vaak gedaan, maar op dit moment ligt het accent op het maken van eigen werk”.


Advies van Nina

“Kijk vooral naar hoe je de balans inricht. Een hobby of eigen bedrijf naast je huidige baan hoeft helemaal niet als iets extra’s te voelen. Bij mij voelt het als iets wat mij aanvult om mijn werk bij Sterk Huis goed te kunnen doen. Ik merk dat ik dat nodig heb. Marie en ik noemen onszelf ‘semi-serieus’ omdat onze prioriteit nog steeds ligt op ‘het gewoon lekker kleien’ en niet op verkoop. Natuurlijk is het leuk als je producten ook verkocht worden. Een bedrijfje naast je werk hoeft niet ingewikkeld te zijn, bij mij zorgt het juist voor ontspanning en meer balans”.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis