Werken vanuit beheersing of verbinding

Werken vanuit beheersing of verbinding

Mayke Vugs is sinds vorig jaar collega bij Sterk Huis. Na gestart te zijn op Darwin werkt ze nu op De Poort. Vóór Sterk Huis werkte Mayke bij een organisatie waar werd gewerkt vanuit een systeem van ‘macht en controle’.

Mayke: Het was voor mij even schakelen om met de methodiek ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’ te werken. Ik was vooral gewend beheersmatig te werken; wij bepalen de regels en jij houdt je daaraan. Als je dat niet doet volgen er consequenties! Maar een systeem gebaseerd op controle en macht past helemaal niet bij mij. Vandaar dat ik in mijn vorige baan vaak in gesprek ging met mijn gedragswetenschapper over een andere aanpak. Het viel mij namelijk vaak op dat als we handelen vanuit heel veel regels en controle, je juist heel veel strijd krijgt en continu in escalatie zit met de jongeren. Hierdoor liep het vaak uit de hand tussen groepsleiders en jongeren en kwam het regelmatig voor dat je een kind moest fixeren. Mijns inziens was dit niet de manier om met het gedrag van de kinderen om te gaan. Vandaar dat ik bij Sterk Huis ben gaan werken.

Ik merk dat het werken met ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’ me beter ligt. Je blijft daardoor veel vaker uit de strijd. Ook krijgen jongeren zelf de kans om mee te denken wat voor hen haalbaar is. Zoals bijvoorbeeld bij het oplossingsverzoek. Ik wil ook met hen onderzoeken, wat wil jij? Welke afspraak kunnen we maken die jij kan volgen? Wat motiveert jou om het anders te doen? De jongeren krijgen hier veel meer een stem. Soms vind ik het ook lastig, als je niet meer mag straffen. Dan heb je het gevoel dat er veel niet kan en mag. Maar het is een andere manier van kijken, want je kan juist heel veel met de methodiek.

We moeten vaak een lange adem hebben voordat we iets bereiken, daarom is het belangrijk dat we een goed plan maken met het team. Het bevalt me veel beter om vanuit verbinding met jongeren te werken dan vanuit beheersing. Het is vooral veel doen, durven en steeds blijven overleggen met je team over het plan.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis