Geweldloos verzet binnen de vakgroep

Angele-s-Kien_geweldloos-verzet

Odette Montens is gedragswetenschapper op Laanzicht en samen met Nathali van Hirtum kartrekker van ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’ binnen de vakgroep.

Odette: Ik ben enthousiast over deze methode omdat het in de basishouding van ons vraagt dat we eerst inzetten op verbinding. Vanuit die verbinding kunnen we dan samen kijken hoe we bepaald gedrag aanvliegen. Er zijn steeds meer hulpvormen getraind in deze methodiek en daarom is het belangrijk dat we ook binnen de vakgroep dit onderwerp goed onder de aandacht houden.
Zo hebben we bijvoorbeeld voor onze nieuwe collega gedragswetenschappers een memo geschreven.
Hierin staat uitgelegd wat ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’ is en welke houding we daarbij aannemen.
Het is belangrijk dat onze collega’s weten (bijvoorbeeld bij een bereikbaarheidsdienst) welke taal we gezamenlijk gebruiken en vanuit welke houding we handelen op het moment dat het escaleert. We hebben ook ooit een workshop aan de vakgroep gegeven over ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’. En terwijl ik dit zeg denk ik ook meteen, dat het goed is als we deze nog eens herhalen voor de vakgroep!
Het is namelijk niet alleen belangrijk dat de mensen op de werkvloer deze taal begrijpen en spreken, maar ook wij als gedragswetenschappers en het management moeten dezelfde taal en houding toepassen. Zodat we dit met elkaar kunnen uitstralen en een anker voor elkaar kunnen zijn.

Het is leuk om te zien dat relatiegebaren onderling vaak gemaakt worden. Laatst was er bijvoorbeeld nog een collega die een andere carrière keuze maakte. Zij kreeg heel veel berichtjes op die mededeling en collega’s kwamen spontaan binnenlopen. Je ziet dan wat relatiegebaren met iemand doet.

Ik geloof echt in verbinding, aanwezig zijn, investeren in de relatie. De illusie dat je controle hebt over de ander loslaten en het met elkaar doen.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis