Bezinningsbos geopend

Onthulling monument in Bezinningsbos

Op vrijdag 27 september is het Bezinningsbos in Goirle officieel geopend. Een bijzondere plek waar mensen hun overleden dierbaren kunnen herdenken en troost kunnen vinden. Deze herdenkingsplek is gelegen in het gemeentelijke bos tussen de wijk Boschkamer, het Mill-Hill College en het Laarsepad. Lian Smits, vertegenwoordiger van Sterk Huis, is een van de peetouders die zich inzet om deze betekenisvolle plek in ere te houden.

 Ontstaan

In 2014 overlijdt Astrid Hornikx bij de tragische MH17-ramp in Oekraïne. Haar ouders maakten zich sterk voor een blijvende herdenkingsplek in Goirle. In de loop der jaren hebben verschillende inwoners om verschillende redenen gevraagd om zo’n plek. Het Bezinningsbos is niet alleen een plek om te herdenken, maar geeft ook ruimte waar iedereen verdriet en herinneringen kan delen. Bezoekers kunnen stilstaan bij hun eigen ervaringen van verlies, zoals levensbedreigende ziekten, ongelukken, gebroken relaties, verslaving of financiële zorgen. Het bos biedt een rustige omgeving om te herdenken, herinneringen levend te houden en elkaar te steunen. Een plek waar mensen samen kunnen komen om hun verhalen te delen en troost te vinden in elkaars aanwezigheid.

De Bocht

Henny Sterk werd als baby geboren en afgestaan in De Bocht, een opvang voor ongehuwde moeders in Goirle. Na een moeilijke start, waarbij ze opgroeide in een kindertehuis en later een moeilijke tijd had in een pleeggezin, droeg Henny haar hele leven de littekens van haar verleden. De Bocht, dat later opging in Sterk Huis, blijft een belangrijke plek in haar geschiedenis. Sterk Huis biedt tegenwoordig een veilige omgeving voor mensen met opvoedings- en ontwikkelingsvragen, maar nog steeds komen er moeders en kinderen met vragen over hun verleden bij De Bocht. Toen Henny hoorde van het Bezinningsbos, zag ze hierin een mogelijkheid om de vergeten verhalen van de kinderen van De Bocht zichtbaar te maken. Henny Sterk en Lian Smits sloten zich samen aan en zetten zich zo in voor een ‘monument voor de kinderen van De Bocht’.

Peetouders

Peetouders denken samen met de gemeente na over de invulling van het Bezinningsbos, hoe het onder de aandacht gebracht kan worden en hoe het in ere gehouden wordt. Ze zijn aanwezig bij belangrijke momenten en zorgen ervoor dat het bos een betekenisvolle plek blijft voor iedereen.

Ze spelen daarmee een belangrijke rol in het versterken van de verbinding tussen de gemeenschap en deze herdenkingsplek en vertegenwoordigen de gemeenschap. Met hun persoonlijke ervaringen geven ze vorm aan de verhalen.

Kunstwerk

Goirlese kunstenaar Harry Verhoeven ontwierp een kunstwerk dat uitnodigt tot persoonlijke verwerking van verdriet en herinneringen. Hiervoor gebruikt hij een muurtje dat al op de locatie stond. Aan de ene kant staat het kunstwerk ‘Het Offer’ en aan de andere kant is er een plek waar bezoekers hun gedachten en herinneringen kunnen achterlaten door bijvoorbeeld een steentje of briefje toe te voegen.

 Zo vormt het Bezinningsbos een krachtige herinnering aan de verhalen die ons verbinden, en biedt het een plek voor troost en eerbetoon aan iedereen die een verlies heeft ervaren.

 Een waardevolle plek voor verbondenheid en eerbetoon.

 

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis