Geweldloos verzet bij Amarant

PC1936-01-Website-JIM_headers-18

Rosi Stamps is gezinsbehandelaar bij Stek Oisterwijk (Amarant) en maakt deel uit van het IVT (In VerbindingsTeam) waar ze met de JIM aanpak werkt.

Waarom wil Amarant met ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’ gaan werken?
Rosi: Amarant wil inzetten op goed samenwerken met kind en gezin. ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’ past mooi binnen het systemisch werken waar we binnen Amarant voor staan. We zijn sinds Corona bezig met het werken mét en implementeren ván ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’.

Hoe werk jij met geweldloos verzet?
Rosi: Ik werk veel met ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’. Wanneer ik gezinnen bezoek, pas ik deze aanpak altijd toe. Bijvoorbeeld, ik bespreek met ouders hoe ze betrokken zijn bij het leven van hun kind. Ook gebruik ik ‘De driehoek van Chiel Egberts1‘ om te begrijpen of de ouder of het kind te veel ruimte inneemt in de relatie. Ik praat met ouders over hoe ze hun kind willen opvoeden – willen ze de baas zijn? Of willen ze juist gelijkwaardigheid? We bespreken welk gedrag moeilijk is en hoe ze daarop kunnen reageren. Het behouden van een sterke band tussen ouders en kind is essentieel, dus ik deel manieren om die relatie te versterken. En ik moedig altijd aan om het kind te betrekken bij het vinden van oplossingen.

Waarom vind jij het belangrijk dat iedereen (bij Amarant) met geweldloos verzet gaat werken?
Rosi: Hulpverlening zou zich gelijkwaardiger op moeten stellen. Er valt zoveel uit de methodiek te halen. Wil je langdurig helpen zul je gebruik moeten maken van ‘Verbindend gezag, geweldloos verzet’. Ik kijk altijd wie we uit het netwerk nog meer mee kunnen nemen. Bijvoorbeeld vorige week, toen hebben we een aankondiging geschreven voor een meisje waar het helemaal niet goed mee ging. De aankondiging is geschreven met alle mensen uit het netwerk die belangrijk voor haar zijn. Oma, een vriendin van moeder, een tante en haar man.
Het meisje reageerde in eerste instantie in weerstand; “ik doe dit niet meer en jullie moeten je er niet mee bemoeien”. Maar ze kwam er later bij de groepsleiding op terug: “willen deze mensen mij echt allemaal gaan helpen? Dus ze weten ook wat er thuis gebeurd is?” Dit was een mooi moment, het meisje realiseerde zich dat de geheimhouding doorbroken was en dat er mensen zijn die om haar geven en haar willen helpen.

Wat is jouw advies aan hulpverleners?
Rosi: Ga vooral samenwerken met het netwerk van het gezin en de jongeren. Stop met het beter te weten als hulpverlener. Hierin zie ik dat geweldloos verzet en JIM naadloos op elkaar aansluiten. Bij JIM zijn we altijd bezig met het samenwerken met ouders, gezin en netwerk. Zowel met geweldloos verzet als met JIM steken we heel erg in op de lange termijn oplossing voor het gezin en de jongere.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis