Goed nieuws!

Wijnen

Hond uit de pot in Zuid-Korea

Op 28 juni diende een lid van de Zuid-Koreaanse Democratische Partij een wetsvoorstel in met het doel de hondenvleesindustrie uit te bannen. Het wetsvoorstel is opgesteld om het fokken en slachten van honden voor menselijke consumptie te verbieden. Ook worden hondenvleeskwekerijen, hondenslachthuizen en de verkoop van hondenvlees in heel Zuid-Korea verboden. Daarnaast worden hondenboeren ondersteund bij de overgang naar alternatieve bedrijven. Naar schatting een miljoen honden worden nog steeds intensief gefokt op duizenden boerderijen in het hele land. Meestal in extreem slechte welzijnsomstandigheden. In veel gevallen gaat het om gestolen huisdieren. Omdat slechts een kleine minderheid van de Koreanen hondenvlees eet, ondervindt de handel vooral onder jongeren veel weerstand. Recent heeft first lady Kim Keon-hee openlijk opgeroepen tot een verbod van de hondenvleesindustrie in Zuid-Korea.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal er financiële steun worden verleend om wettelijk geregistreerde hondenfokkerijen te sluiten of om te zetten. Deelnemende boeren ontvangen subsidies en begeleiding bij het veranderen van hun loopbaan. Het volledig verbod op het fokken en slachten van honden voor menselijke consumptie zou vijf jaar na het aannemen van de wet van kracht worden.

 

Oh nee, nu wordt ook mijn glaasje wijn bedreigt…

In de wereld van de wijnbouw wordt onderzocht hoe de impact van klimaatverandering op innovatieve wijze kan worden bestreden. Bacteriën worden gezien als krachtige bondgenoten in deze strijd om het behoud van jouw glas wijn.

We zitten er middenin en maken dagelijks mee hoe klimaatverandering steeds vaker leidt tot onvoorspelbaar weer. In de wijnbouwpraktijk betekent dat oplopende temperaturen en extreme weersomstandigheden die de oogsten bedreigen. Bacteriën kunnen helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Wetenschappers experimenteren met het gebruik van bacteriën die de weerstand van druivenplanten tegen stress verhogen. Met stress bedoelen we de hitte, droogte en ziekten die ontstaan als gevolg van het veranderende klimaat.

Deze benadering is een prachtig ecologisch verantwoord alternatief voor traditionele bestrijdingsmiddelen, en kan de algehele veerkracht van wijngaarden vergroten. Uiteraard is er nog veel onderzoek nodig om deze strategie op grote schaal toe te passen, maar het biedt hoop voor de toekomst van de wijnbouw te midden van een veranderende wereld.

 

Ontbossing Amazonegebied loopt sterk terug

De ontbossing van het Amazoneregenwoud in Brazilië is in de eerste zes maanden van het presidentschap van Luiz Inácio Lula da Silva met een derde afgenomen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De daling van 33,6 procent is gebaseerd op satellietbeelden van het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais. Volgens die Braziliaanse wetenschappelijke overheidsinstelling werd er in de periode van januari tot juni van dit jaar zo’n 2.649 vierkante kilometer aan regenwoud gekapt. In de eerste zes maanden van 2022 werd tijdens het presidentschap van Lula’s voorganger Jair Bolsonaro nog zo’n 3.988 vierkante kilometer regenwoud verwijderd.

“We hebben een gestage neerwaartse trend bereikt in de ontbossing van de Amazone”, zei de minister van Milieu op een persconferentie. In juni van dit jaar was de daling nog groter: 41 procent, vergeleken met juni 2022. Tijdens het presidentschap van Bolsonaro van 2019 tot en met 2022 schoot de ontbossing van de Amazone met 75 procent omhoog, in vergelijking met het voorgaande decennium.

Eerste B-girl naar Olympische Spelen

Breakdancer India Sardjoe heeft zich dinsdag geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. De zeventienjarige Haagse won op de Europese Spelen, waardoor ze zich – als eerste vrouwelijke breakdancer ooit – rechtstreeks kwalificeerde op dit nieuwe olympische onderdeel.

Sardjoe is een grootheid in de breakdancescene. Vorig jaar veroverde ze eerst de Europese titel, en daarna werd ze in New York de jongste wereldkampioene ooit.

“Ik ben heel blij dat ik het gehaald heb. De stress is allemaal weg nu. Ik heb een direct ticket voor de Olympische Spelen, ik kan het bijna niet geloven” zei Sardjoe tegen ANP.

Bij het breakdancen strijden de sporters tegen elkaar in drie battles. Na elke battle brengt de jury de stemmen uit, waarna degene met de meeste punten wint. Breakdancers worden ook wel b-girls en b-boys genoemd. Breakdance is onderdeel van de Hip Hop cultuur die dit jaar al vijftig jaar alive and kicking is.

 

Plastic afvalberg kleiner dan geschat

Er belandt veel minder plastic afval in oceanen dan wetenschappers jarenlang dachten. Het blijkt om 3,2 miljoen ton te gaan, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht, niet om 50 miljoen ton tot wel 300 miljoen ton, zoals de afgelopen 20 jaar werd geschat. De onderzoekers trekken die conclusie op basis van meer dan 20.000 betrouwbare metingen wereldwijd, meldt Trouw.

Oceanoloog Mikael Kaandorp schrijft in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geosciences dat vooral de rivieren veel minder plastic naar de oceaan brengen dan eerder werd gedacht. De verwachting is wel dat er juist meer plastic in de rivieren blijft hangen.

De oude schattingen waren gebaseerd op officiële cijfers over de jaarlijkse plasticproductie, die inmiddels op zo’n 400 miljoen ton per jaar ligt. Sinds de jaren vijftig gaat het om zo’n 10 miljard ton in totaal, waarvan slechts 6 procent is hergebruikt. De schatting was daarom dat er jaarlijks zo’n 10 miljoen ton plastic in de oceaan zou belanden. Dat heeft rampzalige gevolgen: dieren eten het op of komen erin vast te zitten, met verwondingen of de dood als gevolg. Maar die 10 miljoen ton afval kon al nooit worden teruggevonden. Kaandorp stelt dat het plastic afval maar voor een klein deel in de oceaan terechtkomt. “En wat er wel in de oceaan zit, blijft veel langer in grote stukken drijven. Er zitten veel minder microplastics in het water dan gedacht.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis