Sluiting Alternatieve opvang Biezenmortel

Biezenmortel3

Na twee bijzondere jaren gaat Alternatieve opvang Biezenmortel definitief zijn deuren sluiten op 1 oktober 2024. Het begon allemaal twee jaar geleden vanuit een noodsituatie. In Ter Apel zat een zo grote groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen dat het geen veilige plek meer was. Sterk Huis is toen gevraagd om te helpen met het openen van een noodlocatie voor 45 jongeren. Binnen twee weken heeft een klein team vanuit cluster 3 dit opgezet op een vakantiepark in Ulicoten (gemeente Baarle-Nassau).

Na drie maanden moest de locatie in Ulicoten sluiten. Wij wilden deze jongeren niet weer terugsturen op een hele reis door Nederland. De gemeente Tilburg dacht daar hetzelfde over en bood aan om  de jongeren een plek te bieden gericht op veiligheid en stabiliteit. Dit is de locatie in Biezenmortel geworden. Een locatie achter een grote groepsaccomodatie met veel buitenruimte.

Het was een spannend moment voor de dorpsbewoners toen ze hoorde dat er ineens 45 alleenstaande minderjarige vluchtelingen naar Biezenmortel kwamen. Vanaf de eerste start heeft het contact met de omgeving aandacht gehad. Na twee jaar investeren en veel leuke activiteiten (pop-up restaurants, fototentoonstelling, eigen voetbalteam, Iftar, kerstdiner, toneelvoorstelling etc.) krijgen we nu de reactie: “waarom gaan jullie eigenlijk weg, we hebben er toch geen last van en het gaat toch goed”.

Normaal begeleid Sterk Huis jonge vluchtelingen die al een verblijfsstatus hebben. Jongeren die door de lange procedures vaak al op meerdere plekken in Nederland hebben verbleven.

We hebben tijdens deze twee jaar gezien dat de manier waarop wij de eerste opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen hebben vormgegeven een meerwaarde heeft op de ontwikkeling van de jongeren. Dat ze hebben mogen landen in een regio waar ze ook mogen blijven nadat ze een verblijfsstatus maakt echt verschil.

Zoals altijd werken we vanaf het eerste moment vanuit nabijheid. Het team is op basis van verschillende achtergronden samengesteld. Dit alles maakt dat er heel creatief en op basis van ervaring een heel divers aanbod aan activiteiten is georganiseerd.

Samen met de gemeente Tilburg delen we de visie dat het voor jonge vluchtelingen belangrijk is dat ze vanaf hun start in Nederland mogen blijven in de regio waar ze als eerste komen te wonen. Daarom is er afgesproken dat we deze vorm van opvang verder gaan uitwerken en verwezenlijken in 2025 ergens binnen de gemeente Tilburg. Sterk Huis wordt daarmee echt onderdeel van de doorgaande leerlijn van jonge vluchtelingen. Opvang bij het startpunt van de opvang in Nederland, de jongeren ontwikkelen zich verder richting zelfredzaamheid op de kleinschalige opvang en vervolgens gaan ze zelfstandig wonen en krijgen ze nog ambulante begeleiding, indien nodig.

Biezenmortel moet 1 oktober sluiten en de nieuwe locatie is nog niet gevonden. Om kennis en ervaring niet verloren te laten gaan hebben alle medewerkers een tijdelijke herplaatsingsplek gekregen binnen cluster 3. De jongeren worden geleidelijk uitgeplaatst naar andere kleinschalige locaties van Sterk Huis. Of naar andere plaatsen als dit de wens van de jongere is.
We kijken vol trots terug naar de pilot in Biezenmortel en hopen in de toekomst al onze ervaringen, leermomenten en mooie momenten mee te nemen om een vervolg locatie te realiseren. 1 oktober zeggen we definitief gedag tegen de prachtige omgeving van de Beukenhof, al onze fijne vrijwilligers uit Biezenmortel, ons groeiende gepassioneerde en bijzondere team, heerlijke rustige en groene omgeving en ook de koeien in de wei.’

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis